- שיווק לעסק (25)
- הרצאות והכשרות (30)
- פתיחת עסק חדש (31)
- קרן שמש – בתקשורת (45)
- ניהול העסק (55)
- מכירות בעסק (9)
רעיון חדש – איך להגן על רעיון של מיליון דולר?
הגנה על רעיון חדש – פטנט / מדגם / סימן מסחרי
- רעיון חדש, כשלעצמו אינו בר הגנה. ביטוי של רעיון חדש עשוי להיות כשיר להגנה של פטנט, מדגם, זכויות יוצרים, סימני מסחר, סוד מסחרי וכד’.
- מומלץ לשמור על רעיון חדש /המצאה בסודיות בטרם מימושם בפועל. חשוב לא לפרסם ולא לחשוף את ההמצאה/המוצר/השם בפני אחרים (גם במסגרת אתר אינטרנט, תערוכות, קטלוגים, מצגות בפני משקיעים וכד’) לפני שקיבלתם יעוץ משפטי.
- חשוב לבצע חיפושים מקדימים ולוודא שהרעיון החדש/המצאה/שם שלכם לא קיימים כבר בשוק ושאין לצד שלישי זכויות קודמות. כדאי לבצע חיפושים לכל הפחות במנועי חיפוש באינטרנט, במאגרים משפטיים וכד’. ניתן גם לבצע חיפושים מעמיקים ומקיפים יותר באמצעות אנשי מקצוע בתחום ולקבל חוות דעת מקצועית.
- חשוב להגן על ההמצאה/המוצר/השם בצורה משפטית, כגון באמצעות הגשת בקשה למשרד המשפטים לרישום מדגם ו/או פטנט ו/או סימן מסחר בישראל (ובמדינות נוספות בהן מתעתדים לפעול), לפי העניין, לפני פרסום או חשיפה שלהם.
- מדגם נועד להגן על הצורה או העיצוב הייחודיים של מוצר (הגנה על אלמנטים אסתטיים של המוצר). הגנה ל- 15 שנה מהגשה, כפוף לחידוש במועדים הקבועים בחוק. פטנט נועד להגן על המצאה חדשה (מוצר או תהליך), מועילה, ניתנת לשימוש תעשייתי ויש בה התקדמות המצאתית. הגנה ל- 20 שנה מההגשה, כפוף לחידוש במועד. חשוב לדעת שלא ניתן לקבל רישום מדגם בישראל אם המדגם פורסם בישראל לפני שהוגשה בקשה למשרד המשפטים לרישום המדגם. בפטנטים מחמירים עוד יותר ולא ניתן יהיה לקבל רישום פטנט בישראל או במדינה אחרת אם כבר היה פרסום קודם של המוצר או ההמצאה במדינה אחרת בעולם. סימן מסחר נועד להגן, בין היתר, על השם או סמל (לוגו) המסחרי של העסק ו/או שם המוצר/שירות שלכם, באמצעות רישום סימן מסחר. ההגנה לעשר שנים מההגשה, אך ניתן להאריך את תוקף הרישום ללא הגבלת זמן, בכפוף לתשלום אגרת החידוש במועד.
- בטרם חשיפת ההמצאה/המוצר בפני גורמים אחרים, למשל בפני משקיע פוטנציאלי, לפני שהגשתם בקשה לרישום מדגם ו/או פטנט, רצוי להחתים אותם על מסמך סודיות ואי תחרות (NDA), אשר נועד להבטיח כי הם יישמרו בסודיות ולא ייגזלו בידי אחרים. בדרך זו ניתן לספק לרעיון/המצאה הגנה חוזית לכל הפחות.
- אם בתכניתכם לשווק את מוצריכם בחו”ל חשוב לקבל יעוץ מקצועי ולבנות אסטרטגיה נכונה ומקיפה להגנה על ההמצאה/המוצר/השם שלכם גם בחו”ל שכן רישום פטנט/מדגם/סימן מסחר בישראל לא יקנה הגנה במדינות אחרות (מדובר בהגנה טריטוריאלית). כדאי מאוד להרחיב את ההגנה ולרשום פטנט/מדגם/סימן מסחר גם במדינות בהן קיימת או צפויה פעילות עסקית בהקדם, ולפני ייצור, ייבוא בפועל או מגעים עם גורמים מקומיים בנוגע לייצור, או ייבוא ושיווק של המוצר (בפרט בסין, כדי למנוע מצב שירשמו זכויות על שמם ויפעילו עליכם סחטנות). כיום יש אפשרות להגיש בקשות בינלאומיות שמכסות את מרבית המדינות. כמו כן רצוי להגן על סימן המסחר גם באמצעות רישום שם מתחם (domain name) במדינות הרלבנטיות.
- רישום פטנט/מדגם/סימן מסחר יקנה לכם יתרון במקרה של מכירת העסק ו/או במתן רישיון שימוש תמורת תמלוגים, למשל במסגרת הסכם זיכיון. בנוסף, הרישום של קניין רוחני כאמור יסייע לכם באכיפת זכויותיכם כנגד מפרים ויאפשר לכם למנוע יבוא לישראל של מוצרים מפרים מחו”ל (למשל למנוע כניסת זיופים מסין במכס וכד’).
חושבים שאתם מתאימים לקבל סיוע מקרן-שמש? הגישו מועמדות כאן
נכתב על ידי עו”ד יפה דגן, בעלת משרד עורכי דין וגישור יפה דגן ומנטורית מתנדבת בקרן-שמש
נייד: 0528498075 | yaffa@ye-law.co.il | http://www.ye-law.co.il
אין בתוכן דלעיל משום חוות דעת משפטית, יעוץ משפטי או תחליף ליעוץ משפטי. מומלץ לפנות לעורך דין המתמחה בדיני קניין רוחני על מנת להבטיח את כל זכויותיכם ע”פ הדין.